Klarna som betalsätt

Klarna är ett bolag som erbjuder betaltjänster, däribland fakturabetalningar. Klarna grundades 2005 och har efter det blivit ganska kända, bl.a. för sina betallösningar. Många e-handlare har valt att använda sig av dem. Vissa upplever att omsättningen har ökat när de gått över till Klarna, förmodligen för att kunderna litar på dem. Klarna har också försökt att skapa förtroende hos både företagare och kunder. Detta är något som kan vara svårt exempelvis vid dispyter mellan köpare och säljare.

Varför väljer så många Klarna?

En av fördelarna med Klarna är att de är innovativa och erbjuder många olika typer av betallösningar. De var väldigt tidiga, om inte till och med först, med digitala fakturor. Idag känns det självklart att fakturor kan skickas digitalt, vanlig post blir allt mer ovanlig. Men i början av 2000-talet skickades alla fakturor med vanlig post. Klarna var med att förändra detta genom att erbjuda digitala fakturor. Nu för tiden kan man beställa faktura på sitt personnummer. Det bidrar till enkelheten att man inte behöver lägga in sin adress då folkbokföringsadressen kan hämtas med hjälp av personnumret. Klarna har efter dess utökat sitt utbud och erbjuder tjänster som delbetalning, kortbetalning och direktbetalning.

Klarna checkout

En av tjänsterna som är mest förekommande är Klarna checkout. Det är Klarnas lösning i kassan, som ska göra det så smidigt som möjligt för kunden att slutföra köpet. Detta genom att göra kassan lätt att förstå, anpassad för mobil och surfplatta och kunden behöver fylla i så få uppgifter som möjligt. Kunden fyller först i sina uppgifter och bekräftar köpet, först på sidan efter får kunden välja betalsätt. Tanken är att genom att göra det snabbt och smidigt att genomföra ett köp  ska Klarna checkout öka konverteringen.

Det är ett stort problem för många e-handlare att många kunder lägger saker i varukorgen men inte slutför köpet. Vissa har därför välkomnat Klarna checkout.

För att man ska kunna lägga in Klarna checkout på sin e-handel behöver man ha ett särskilt konto för detta. Man kan välja att ha olika tjänster varav checkout är en av dem. Om man har ett annat konto, exempelvis för Klarna faktura, kan man inte använda chechout. Vill du veta mer om Klarna checkout eller använda dig av det på din e-handel kan du gå in på Klarnas hemsida eller kontakta dem.

Klarna faktura

Ett annat typ av konto är Klarna faktura, vilket erbjuder det som beskrivit ovan. Fakturalösningen där kunden får sin faktura skickad till sin mejladress. Kunden har möjlighet att delbetala fakturan och denne behöver inte betala fakturan innan beställd produkt levererats. Detta gör att vissa kunder känner sig tryggare att handla av en e-handel som har Klarna. Klarna erbjuder också möjlighet att kunna se sina fakturor och ladda ner dem på deras hemsida. 

Nackdelar med Klarna

En av sakerna som Klarna har kritiserats för är att man inte kunnat använda sig av andra betallösningar när man har Klarna. Som svar på detta försöker Klarna utöka sitt utbud. För vissa har det varit en lösning medan andra föredrar att ha en kombination av andra betallösningar. En annan sak som gör att vissa e-handlare väljer bort Klarna är priset. Vissa anser att priset är väl värt för att konverteringen i e-handeln har ökat medan andra anser att de inte har råd med avgiften.